Secretariaat Tuinhier Veurne


058/31.32.69
freddy.verslype@skynet.be

Trefwoorden

Nieuw volkstuinpark in Veurne

 

Op 24 juni 2015 heeft het bestuur van Tuinhier Veurne zijn volkstuinpark 'Allonshof' gelegen in de Briekerijstraat 19A te Veurne geopend. Dit geeft plaats aan 18 tuinders. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met de West-Vlaamse Interommunale en de stad Veurne op de oude site van de suikerfabriek (48 ha). Toen de inrichting van deze site ter sprake kwam heeft de plaatselijke Tuinhier-afdeling onder leiding van Jan Pattin en zijn bestuur haar plannen om een volkstuinpark aan te leggen op tafel gelegd.

 

Mensen hebben nood aan onspanning en buitenlucht. En dit gaan 18 gezinnen hier op het volkstuinpark in Veurne kunnen vinden. Een volkstuinpark waar men niet alleen zal zaaien, planten, wroeten in de aarde, oogsten en genieten van de buitenlucht maar waar men ook sociaal contact zal hebben. De gebruikers zullen er elkaar gaan opzoeken, elkaar tips geven en een dagelijkse babbel hebben. Dit zijn zaken die o zo belangrijk zijn.

Met dit volkstuinproject gaat Tuinhier Veurne ook een samenwerking aan met twee sociale instellingen, die er elk over een stuk grond kunnen beschikken. Het was reeds jaren dat Tuinhier Veurne op zoek was naar een locatie om er volkstuintjes aan te leggen. Maar zo eenvoudig ging dat allemaal niet, tot op het ogenblik dat de plannen voor de herinrichting van de suikerfabrieksite vorm kregen.

Er is geopteerd voor 1 centrale tuinhuis waarin een materiaallokaal en een zitgedeelte zijn voorzien. In het materiaallokaal kunnen de tuingebruikers hun tuinmateriaal opbergen. In het zitgedeelte gaan mensen elkaar kunnen vinden. Hier is een keuken ter beschikking en zullen tuinboeken kunnen geraadpleegd worden. 

Naast het tuinhuis is een vrije ruimte waar een tuinbank is voorzien en is er een composthoek beschikbaar. De nieuwe tuintjes moeten gebruikt worden voor het kweken van groeten en klein fruit. Aanleg van een siertuin is niet toegelaten.

We wensen het gemeentebestuur van Veurne en de West-Vlaamse intercommunale te bedanken voor de ruimte en de mogelijkheden die onze vereniging is geboden bij de aanleg van deze site en het volkstuinpark.

Het bestuur wenst de gebruikers van de tuintjes veel succes en een goede samenwerking.

 

Fotogalerij: Allonshof